LOS ANGELES VANCOUVER CHICAGO  TORONTO  NEW YORK  WASHINGTON  ZAGREB 
Join us on fb_small

OPINIONS Što je Kolinda radila u W...
Banner
Banner

Što je Kolinda radila u Washingtonu? Popravljala štetu Nevena Jurice

kolinda-1217141Hrvatska se javnost zadnjih dana intenzivno bavi pismom s 10 pitanja, koje je Danica Ramljak uputila Kolindi Grabar Kitarović.  Razumljiv interes, obzirom da je gospođa Grabar Kitarović predsjednička kandidatkinja, koja ima velike šanse da na predstojećim izborima ozbiljno ugrozi, a moguće i pobijedi trenutnog hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića.

Nama u Americi, ovaj je slučaj posebno zanimljiv iz više razloga; pitanja postavlja hrvatsko-američka znanstvenica, koja je svojevremeno bila angažirani član hrvatske zajednice u Washingtonu, a odgovore traži od osobe koja je Republiku Hrvatsku  u Sjedinjenim Američkim Državama predstavljala  kao veleposlanica u razdoblju od proljeća 2008. do proljeća 2011. godine.  I sva se pitanja direktno odnose upravo na to veleposlaničko razdoblje u Americi.

Kao novinarka i kao urednica jedinog američko - hrvatskog lista u to vrijeme, imala sam priliku pratiti rad veleposlanice Grabar  Kitarović i izvještavati o njenim aktivnostima.  Isto tako, imala sam priliku upoznati i njenog prethodnika u Americi.

Voljela bih znati sjeća li se doktorica Ramljak tko je Hrvatsku u Washingtonu predstavljao prije Kolinde Grabar Kitarović? S obzirom da je u tom vremenskom razdoblju, kako sama kaže, „lobirala za hrvatske interese“, onda se sigurno sijeća. Ali, naravno,  ništa nije sigurno.... sjećanje je osjetljiva biljka. Lako i brzo vene.

Sjeća li se u stvari  još itko u Hrvatskoj ambasadora Nevena Jurice?  Očito ne. Jer da ga se itko sjeća, onda bi svima bilo jasno što je radila osoba koja ga je nasljedila na veleposlaničkom mjestu.  I nitko se više ne bi bavio Daničinim pismom.

Diplomatsko nasljeđe kriminalca Nevena Jurice

Nije čudno da se ljudi ne sjećaju, puno se toga izdogađalo Hrvatskoj zadnjih desetak godina....  Ali nama koji živimo ovdje u Americi bit će teško ikad zaboravit veleposlaničke godine Nevena Jurice.

Mi smo u Hrvatskoj kronici, imali čast svjedočiti i bilježiti sve sjajne momente te briljantne  diplomatske karijere, pa dozvolite da vas podsjetim:

Od početka mandata u Washingtonu (2004. godine ), Nevena Juricu prate skandali i afere.  Sjećate se mladog, potpuno neiskusnog diplomata  koji je 2005. ulovljen kako za vrijeme radnog vremena piše apsolutno nebulozne blogove, vrijeđajući i omalovažavajući kolege diplomate i svoje radno mjesto?  Već tada je skrenuta negativna pozornost  diplomatske scene u Washingtonu na hrvatsko veleposlanstvo, a to je bio tek početak.

Osebujan stil i ponašanje samog Nevena Jurice ubrzo su  postali vic u Washingtonu, ali i šire. Vječito s cigaretom u ustima, nataknutom na muštiklu, pjesnik Jurica više se bavio otkrivanjem raznoraznih atrakcija američkog života nego diplomacijom. Na pitanja nije volio odgovarati, ali je zato volio postavljati pitanja.... S njim je bilo gotovo nemoguće ostvariti bilo kakvu normalnu konverzaciju. On je sva ozbiljna pitanja skretao na stihove, na pošalice, na protupitanja.... U diplomatsko-novinarskim kuloarima često se pričalo o njegovim izletima u Las Vegas... brojnim putovanjima u nepoznato s njegovom osobnom tajnicom Koranom Došen, o kojima ni njegovi najbliži suradnici nisu znali ništa; čudnim navikama i dolasku na posao u kasne sate....  Bilo je tu još puno toga, a o tome se znalo i pričalo i u hrvatskim zajednicama.

Čak i ta famozna „narkoafera“ u Kaliforniji, koja se u hrvatskim medijima često i pogrešno spominje uz Kolindino  ime, u stvari se dogodila za vrijeme dok je Jurica bio u Washigntonu, točnije   2005. godine.  Suprug djelatnice hrvatskog konzulata u LA-u je uhićen dok je na ulici pokušavao kupiti drogu. Repovi tog slučaja su se dugo vukli, aJurica je zataškavao slučaj od samog početka.

Na žalost, iako je Jurica doživljavan kao vic, situacija nije bila smiješna već u potpunosti tragična.  Jurica je tijekom svog mandata u Washingtonu uspio uništiti  godine golemih diplomatskih napora RH u građenju odnosa sa najvažnijom zemljom u svijetu.  Prisustvo takve osobe na mjestu veleposlanika bila je poruka Americi koliko je (ne)bitna Hrvatskoj.

Zanima me je li dr. Ramljak  tada možda napisala koje pismo i tražila odgovore od Jurice, ili od Hrvatske vlade?

Svojom pojavom i (ne)djelom u te četiri godine Neven Jurica je uspio nanijeti ugledu Hrvatske  i hrvatsko američkim odnosima neprocijenjivu štetu.  Što je sve radio i čim se stvarno bavio cijelo to vrijeme moglo se čuti na sudu u Zagrebu, gdje je u proljeće 2010. zbog pronevjere državnog novca tijekom svog mandata u Americi  (krađe!) osuđen na 18 mjeseci zatvora. Vrhovni sud mu je to kasnije smanjio na godinu dana.

Stotine tisuća dolara Jurica je ukrao od hrvatskih građana da bi trošio na putovanja, restorane, skupe poklone...a nagađalo se da je dosta otišlo i na kocku, njegovu strast iz mladih dana.  Tijekom suđenja Jurica se pravdao da on nikad nije bio karijerni diplomat, već da ga je - citiramo:  „Za  specijalne zadatke angažirao najviši državni vrh kojemu je jedinom bio odgovoran“.  E, sad, koji su to „specijalni zadaci“ bili, očito znaju Sanader i Mesić koji su ga poslali u Washington.  Iako se znalo da su Juricu pratili skandali i na drugim mjestima gdje je predstavljao Hrvatsku.

Kolinda dočekana kao sunce nakon duge i hladne zime

kolinda-1217144I pored cijelog niza skandala, rastrošnosti, pljačke i nerada, Jurica ipak ostaje u Washingtonu pune četiri godine. I umjesto da se bavi diplomacijom, on obavlja  „specijalne zadatke“ za šefove u Zagrebu.

U proljeće 2008. Jurica je napokon razriješen dužnosti veleposlanika. Na mjesto veleposlanice u Washington  dolazi Kolinda Grabar Kitarović, i to s pozicije ministrice za europske integracije i vanjske poslove.  U tom trenutku je bila javna tajna da Kolinda više nije u milosti tadašnjeg premijera Ive Sanadera, da se razilaze u svim bitnim pitanjima i da su njene ministarske ovlasti u Zagrebu prilično ograničene.

Ivo Sanader, još jedan osuđeni krinimalac koji je bez imalo srama i straha godinama pljačkao svoj vlastiti narod, i koji trenutno izdržava dugogodišnju zatvorsku kaznu, u to je vrijeme bio neprikosnoveni vladar Hrvatske. Novinari su mu podilazili, hvalili ga  i vjerno mu služili; oporba je šutjela kupljena lijepim pozicijama.... Nitko nije dovodio u pitanje Sanaderove  odluke, a ne sjećam se ni da mu je dr. Ramljak slala pisma s pitanjima iz tuđine, zabrinuta za  budućnost domovine.

U tom kontekstu dakle Kolinda, uz Mesićev potpis, dolazi u Washington. Mesić ju je podržao jer se nadao da će slanjem osobe s tako bitne pozicije bar donekle popraviti odnose s Washingtonom. Osim toga, nakon Jurice Kolinda je izgledala kao sjajno sunce nakon duge i hladne zime. Profesionalna, odgovorna, s izvrsnim znanjem nekoliko jezika, veleposlanica Grabar Kitarović od samog je početka dala naslutiti da je mračni period hrvatske diplomacije u Washingtonu završen.  U diplomatskim krugovima u Washingtonu zavladala je potpuna nevjerica. I osobno sam više puta čula pitanja; kako je moguće da pored ovako stručnih osoba u Hrvatskoj, vi imate Juricu u Washingtonu pune četiri godine?

Kolinda je od samog početka maksimalno pokušavala sanirati štetu koju je svojim boravkom u Washingtonu napravio Neven Jurica.  Dočekao ju je ogroman posao na poboljšanju odnosa s Amrikancima i s diplomatskom zajednicom i sređivanjem odnosa unutar samog veleposlanstva. Jurica je iza sebe ostavio kaos. Ne samo da je zanemario diplomatsku zajednicu i odnose s Amerikancima, već je, u maniri pravog paranoika, potpuno zatrovao i zakomplicirao odnose unutar samog veleposlanstva.

U vrijeme Kolindinog dolaska, još uvijek nije bio dovršen ulazak  Hrvatske u NATO.  Kolinda uspješno privodi kraju taj proces i kao predstavnica Hrvatske predaje ratifikacijske dokumente kojima se aktivira punopravno hrvatsko članstvo u NATO-u, prvi travnja 2009.

S novinarima je uvijek komunicirala krajnje profesionalno, susretljivo i uljudno. Uvijek se trudila odgovoriti na sva postavljena pitanja, a ukoliko nije imala odgovor, uputila bi novinare na odgovarajući ured u Zagrebu, koji može dati potpunu informaciju.

Investicija nema zbog  korupcije u Hrvatskoj

kolinda-1217143Tijekom svog boravka u Washingtonu veleposlanica Grabar Kitarović radi i na upoznavanju i približavanju hrvatskih zajednica.  Kad god joj joj je to službeni raspored dopuštao odazivala se na pozive hrvatskih iseljenika. Nije trebalo dugo da osvoji simpatije Hrvata u Americi.  Tijekom svog mandata posjetila je gotovo sve brojnije i značajnije hrvatske zajednice u Americi. Iseljenike je upoznavala sa situacijom u domovini, i posebno se trudila približiti im proces ulaska u Europsku Uniju. Uvijek je ljubazno i stručno odgovarala na brojna pitanja, i uvijek poticala američke Hrvate da se i sami  uključe i pomognu razvoju domovine svojim investicijama.

Pozivi na investiranje, doduše, nisu nailazili na veliko oduševljenje, ni kod Hrvata ni kod Amerikanaca, ali ne iz razloga, kao što Danica Ramljak insinuira, zato što Kolinda nije radila svoj posao,već iz drugih, svima poznatih razloga:

Kao prvo, ne postoji kontinuitet, jer u prethodne 4 godine nije napravljeno ništa. Naprotiv, uništeno je i ono što je do tada postojalo. Kao drugo, Amerika tada ulazi u razdoblje najveće ekonomske krize u novijoj povijesti. Kao treće, i najvažnije,  u Hrvatskoj u tom trenutku vlada korupcija nesagledivih razmjera.  To se u Americi i te kako znalo, a korupciju su na svojoj koži osjetili i Amerikanci, ali i brojni hrvatski iseljenici.

Na kraju krajeva, znalo se i to da se s Hrvatskom može poslovati samo ukoliko  se poslovi dogovore direktno s neprikosnovenim vladarem, ranije spomenutim kriminalcem Sanaderom.  No, Sanader ne treba Kolindu. On za svoje poslove i dalje ima svog čovjeka na terenu zaduženog  „za specijalne zadatke“. Pogađate, Nevena Juricu!  Njega se Sanader ne odriče tako lako, njegovi poslovi u Americi još nisu završeni. Tako da se Jurica nakon „sjajno obavljenog posla“ u Washingtonu, ne vraća u Zagreb, već se 2008. postavlja na mjesto veleposlanika Hrvatske stalne misije pri Ujedinjenim narodima u New Yorku!

I tako Hrvatska diplomacija doživljava vjerojatno jedan od najmračnijih i najžalosnijih trenutaka u svojih dvadesetak godina postojanja. Nakon što su vrhunski profesionalci poput Maria Nobila,  Ivana Šimonovića, Vladimira Drobnjaka i Mirjane Mladineo odradili lavovski posao u New Yorku, u prosincu 2008. Vijećem sigurnosti  (na mjesec dana, kao nestalna članica) predsjeda Hrvatska, a za okruglim stolom sa svjetskim silama sjedi i predstavlja nas Neven Jurica.  U tom trenutku već je počinio većinu kaznenih djela, zbog kojih će uskoro biti osuđen na zatvorsku kaznu, što znači da nas je praktički u Vijeću sigurnosti predstavljao kriminalac.

Naravno, kao čovjek „na specijalnom zadatku“ Jurica se i dalje u New Yorku doživljava glavnim poslanikom „najvišeg državnog vrha“, te se trudi u svakom trenutku i u svakoj prilici dati do znanja Kolindi „tko je bliži oltaru“. Dovodio ju je u neugodne situacije i maksimalno otežavao njen posao u Washingtonu. Vjerujem da joj nije bilo lako, ali profesionalno, Kolinda to nikad nije pokazala. No, da je djelovala u otežanim okolnostima to je bilo jasno.

Da li bi i muškarca s Kolindinim životopisom u Hrvatskoj zvali nesposobnim?

S obzirom na sve što se događa u hrvatskoj politici, i prilično kaotičnom stanju kompletne državne uprave već dugi niz godina, nije previše iznenadila vijest o odlasku  Kolinde na visoku poziciju u NATO-u.  Pa tko bi  joj mogao zamjeriti; Hrvatsku sposobni, stručni i pametni ljudi napuštaju svakog dana.  Ako me išta čudi, to je činjenica da je sada odlučila napustiti sigurnost „civiliziranog svijeta“ i izložiti se ponovo surovoj realnosti hrvatske političke džungle, kandidirajući se za predsjednicu.   No, u isto vrijeme, drago mi je da je donijela takvu odluku.  Hrvatskoj treba više žena na važnim pozicijama, i ne samo u politici.  No, prije svega, Hrvatskoj treba ozbiljna i duboka promjena. To je bar svima jasno.

Znamo da je Hrvatska još uvijek prilično konzervativna zemlja koja nema puno žena na odgovornim funkcijama. Međutim isto tako znamo da su hrvatske  žene sposobne, inteligentne, predane i vrijedne, ali  za napredak u karijeri moraju raditi puno teže od svojih muških kolega. To nije samo slučaj u Hrvatskoj, naravno. Tome svjedočimo i ovdje u Americi..... Stoga me posebno smeta kad vidim da žena ženi podmeće nogu.

Da je slučajno Kolinda muškog roda i da je u predsjedničku trku ušla kao muškarac, sigurna sam da bi njen životopis bio dovoljan razlog da bude proglašen(a) najboljim i najstručnijim kandidatom, s fantastičnom karijerom u (samo) 46 godina života. Bio bi to sigurno „mladi lav“ kojeg bi se rijetko tko usudio nazvati nesposobnim.  No, Kolindu se u hrvatskim medijima proziva i vrijeđa svaki dan, a njeni profesionalni uspjesi se omalovažavaju.  Bilo bi smiješno da nije žalosno.  Korumpirani novinar Davor Butković pita se jel Kolinda u stvari nesposobna? Možda bi po njemu bila sposobnija da je poput njega ispijala skupe šampanjce s premijerom kriminalcem, i pisala naručene tekstove.  Tom jako sposobnom novinaru Butkoviću „dogodilo se“ da je 2008. objavio lažni intervju s premijerom. Da, pogađate, s tim istim premijerom Sanaderom s kojim se privatno družio i za kojeg je radio!  E sad, da je Hrvatska normalna zemlja, taj se više ne bi bavio nikakvim javnim poslom, a novinarstvo mu ne bi palo na pamet za naredna tri života. Ali on je ponovno tu, ponovno piše nebulozne tekstove i proziva ljude koji, za razliku od njega, pošteno rade svoj posao. Zanima me samo s kim sada ispija šampanjce i tko ga sada plaća za ovakve tekstove o predsjedničkoj kandidatkinji.  I, posebno me zanima, bi li se usudio napisati isti ovakav tekst  da se radi o muškom kandidatu s istim životopisom.

Je li Hrvatska spremna za „žensku ruku“

kolinda-1217142Većina hrvatskih diplomatkinja čiji rad sam imala priliku pratiti tijekom zadnjih desetak godina, obavile su izvrstan posao, i ostavile iza sebe fantastične rezultate. Mirjana Mladineo u New Yorku, Vesela Mrđen – Korać u Ottawi, Kolinda Grabar-Kitarović u Washingtonu i Zorica Marica Matković u Chicagu bile su razlog da možemo biti ponosni na našu domovinu.

Skori izbori pokazat će je li  Hrvatska spremna prvi put u povijesti  izabrati predsjednicu. Jesu li hrvatski muškarci dovoljno snažni da se prepuste ženskom vodstvu?  Jesu hrvatski građani spremni da ih vodi  „ženska ruka“.  Ne mora ta ruka lupati šakom o stol, ostavimo to muškarcima, njihove su ruke jače. Ova ženska ruka trebala bi uvesti reda upravo onako kako je to radila i do sada- ženski; pošteno, inteligentno, pažljivo, osjetljivo, odlučno.... Osluškujući bilo naroda i služeći mu.

Gospođu Grabar – Kitarović i ranije sam respektirala, ali nakon ovog (in) famoznog pisma doktorice  Ramljak, Kolinda je stekla sve moje simpatije. Reagirala je kao dama i nije se upuštala u javne polemike.  Poručila je dr. Ramljak da se javi osobno njoj i njenom timu i da će dobiti odgovore. Takav bi diplomatski odgovor vjerojatno doktorica Ramljak dobila i od američkog kandidata. Ne bi ih sigurno dobila putem medija.

Ukoliko se Hillary Clinton kandidira  za predsjedničku trku 2016. (sve ukazuje na to da hoće), predlažem dr. Danici Ramljak da i njoj uputi listu  pitanja ... ovako javno putem medija ... S obzirom da je i američka državljanka sigurno joj je stalo i do budućnosti američke domovine. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi i kad Hillary odgovorila na pitanja ... posebno će detaljno opisati kad se, gdje i s kim susrela kao „Secretary of State“.... kako da ne.

Comments

Banner
labinska

More in Opinions

Hrvatska se javnost zadnjih dana intenzivno bavi pismom s 10 pitanja, koje je Danica Ramljak uputila...
18 November 2011 marks the 20th anniversary of the Yugoslav army reducing Vukovar to rubble. The...
U tijeku je proces protiv OZNA-skog i UDB-aškog krvnika Josipova Boljkovca. Kao sto se moglo očekivati,...
Zašto se brojni zastupnici u Hrvatskom saboru hoće pod svaku cijenu odreći tolikog broja svojih...
Predsjednica Vlade  Republike Hrvatske Jadranka Kosor pliva uzvodno, suprotno smjeru tijeka.... U...