LOS ANGELES VANCOUVER CHICAGO  TORONTO  NEW YORK  WASHINGTON  ZAGREB 
Join us on fb_small

OPINIONS Jadranka Kosor pliva uzvod...
Banner
Banner

Jadranka Kosor pliva uzvodno, ali i dalje pliva!

jadranka-pliva-091011Predsjednica Vlade  Republike Hrvatske Jadranka Kosor pliva uzvodno, suprotno smjeru tijeka.... U političkom smislu, moglo bi se reći,  ravno prema izvoru stranačkih temelja Hrvatske demokratske zajednice, koji su bili najvažniji kad se je glasovalo za državnu samostalnost.

Nakon izručenja bivšeg predsjednika Vlade Ive Sanadera iz austrijskog zatvora u zagrebački Remetinec, madam Kosor se očito ohrabrila i počela se ponašati kao prava državnica. Znakovito, u tom smislu, poslužila su i neka vanjska zbivanja njezinom okuraženju; primjerice, nedavni dolazak njemačke kancelarke Angele Markel u Hrvatsku, te verbalni udarci predsjednika Srbije Borisa Tadića na izručene pozdrave koje je  uputila hrvatskim generalima i bojovnicima tijekom proslave Oluje u Kninu, posebice uznicima u Haagu - Anti  Gotovini i Mladenu Markaču. Za Tadića (inače osobnog prijatelja i balkanskog kolegu predsjednika Josipovića), hrvatski su branitelji ''ratni zločinci'', a Oluja – ''zločinački pothvat''.

Nećemo se ponavljati, jer su mediji u Hrvatskoj i u Srbiji zabilježili svaku riječ koju je izustila predsjednica Vlade, naročito njezinu poruku Tadiću, „da su prošla vremena kada se je iz Zagreba po mišljenje išlo u Beograd“...

Ipak, mi ćemo neke stvari staviti na pravo mjesto,  kako se ne bi dobio dojam da hrvatski narod, uz moralne, nacionalne i vjerske  negativnosti, boluje i od kratkog pamćenja (short memory), te da zbog nekoliko odlučnih i nacionalno snažnih izjava, koje je predsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla na pravom mjestu i u pravo vrijeme, pređemo šutke preko svih njenih propusta, koje je učinila – i koje čini.

Velike ribe još uvijek plove u raskošnim jahtama duž  Jadranske obale

U mnogim političkim i gospodarskim krugovima u svijetu Republika Hrvatska  ''uživa ugled'' kao država koja ima natprosječnu nezaposlenost, veliku stopu kriminala, korumpiranu i nestabilnu Vladu...  k tome, Hrvatska ima 114 stranačkih čelnika koji su u velikom međusobnom trvenju, u otvorenom neprijateljstvu – s mržnjom nuklearnog kapaciteta, te kod mnogih i bez trunke sluha za potrebe naroda. Na ovakvim se temeljima ne može graditi budućnost jedne male i mlade države, koja se tek oslobodila  okupacije velikosrpstva  i (teoretski) od  komunističkog i jugoslavenskog režima.

Istini za volju, hrvatski narod nije izumitelj korupcije, ali je ona doslovce usavršena u Hrvatskoj. Naime, okupatorskim je silama bilo u interesu da se pljačka hrvatsko bogatstvo; s jedne strane jer su vlastodršci od lopovluka imali osobnu korist, a s druge strane rušeno je  hrvatsko gospodarstvo, zbog čega su mnogi Hrvati morali  ići u svijet i ostavljali pusta ognjišta. Napuštena imanja prisvajali su srbijanski panduri, nasilni provoditelji režimske politike. Konačno, hrvatski se narod oslobodio okupatora, ali ne i petokolonaša, kriminalaca i korupcije.

Najveća pljačka Hrvatske  je provedena tijekom Domovinskog rata. Ni nakon šesnaest godina od kako je uspostavljena (prividno) demokratska vlast, još nemamo nijednog ozbiljnog dokaza, da je državno ''pravosuđe'' osudilo ikoga za pljačku Hrvatske; ili da su ikome  oduzeli prisvojenu imovinu, ili budi-zašto kupljene hotele, tvornice, zemljišta i druge objekte, te ih vratili u vlasništvo države! Na ovom ispitu pale su sve dosadašnje vlasti u Republici Hrvatskoj!

Konačno je predsjednica Vlade Jadranka Kosor učinila neki pomak u tom pravcu: strpala je u zatvor nekoliko visokih državnih dužnosnika, među kojima je i njezin  predhodnik Ivo Sanader. Navodno, ima na popisu još neke osobe kojima će se vjerojatno suditi prije prosinačkih izbora. Već je uklonila neke ljude iz Vlade, i iz stranke, ali to su  uglavnom istrošeni političari ili senilni starci, dok nažalost one prave, velike ribe još uvijek plove u raskošnim jahtama duž  Jadranske obale.

Uputno je također naglasiti da je trajni glavni državni odvjetnik/tužitelj Mladen Bajić, imao za glavnog zamjenika, nikog drugog do li - Lazu Pajića (!?), nedavno preminulog građanina, koji je bio odgovoran za financijski i gospodarski kriminal. Lapideus sum! (ostao sam osupnut!) Dakle, Bajić i Pajić su najodgovorniji za blistanje kriminala u Hrvatskoj; dočim, predsjednica Vlade je odgovorna za uvažavanje njihovih položaja na najosjetljivijim i najodgovornijim dužnostima u državi! Točka.

Prevelik zalogaj za Jadranku Kosor

Od kako je predsjednica Vlade Jadranka Kosor počela s isticanjem nacionalnih, rodoljubnih i domoljubnih interesa; s oštrim kritikama na upute iz Beograda, s jakim udarcima na crvenu kukuriku koaliciju i njihovog mentora predsjednika Ivu Josipovića, počelo se šaptati u narodu da je Jadranka Kosor sazrela (ne zbog toga što ima bijelu kosu!) političarka, stranački lider, pa da bi čak  mogla, ako bude znala uzet narod sa sobom, biti izabrana za predsjednicu Vlade na ovogodišnjim izborima u Republici Hrvatskoj. (?)

''Hrvatskoj trebaju duboke promjene. Narod se pita ima li J. Kosor snage i umijeća za to… Mnogi kažu  da će biti pravo čudo pobjedi li ona s HDZ-om… Izbori pred nama najvažniji su nakon 90-ih kad se glasovalo za samostalnost. Sada ćemo glasovati za opstanak unutar EU, za hrvatski identitet u moru jačih i bogatijih, za prihvaćanje naše pobjede u Domovinskom ratu i za bolju budućnost naše djece. Svaka pogreška skupo će nas stajati“. (Zvonimir Despot, Večernji list , 18.07.2011.)

Nije li možda ovo veliki zalogaj za Jadranku Kosor, kojeg će teško moći sažvakati u ovom relativnom kratkom vremenu? Naime, ima li ona snage i odlučnosti napraviti carski rez u stranci - izbaciti iz HDZ-a očite korumpirane političare; iz Vlade - izbaciti koalicijske partnere, četničke zločince; glasno izreći točne uvjete za ulazak u EU; označiti definitivne međe hrvatske povijesne i državne granice sa susjedima; od Srbije tražiti ukradeno i opljačkano narodno bogatstvo, ratnu odštetu i Vukovarske ode.

Nadalje: uspostaviti nove odrednice za povratak izbjeglica; tražiti od susjednih država izručenje ratnih zločinaca, da im se sudi u Hrvatskoj. Za povratak svakog izbjeglice druge nacionalnosti osigurati povratak i smještaj u RH, uvjetno da se na isti način, i doslovce istom broju povratnika hrvatske nacionalnosti osigura slobodan povratak i smještaj na njihova ognjišta u dotičnoj državi....

U međuvremenu ukinuti sve povlastice, privilegije i dotacije koje imaju pojedinci, primjerice Stjepan Mesić, vjerske institucije, političke udruge i nacionalne manjine; ukinuti političke stranke nacionalnih manjina, jer se zbog toga stvara vjerska, nacionalna i ljudska mržnja u državi, u kojoj bi svi žitelji trebali imati ista prava i iste dužnosti, što je nukleus demokracije.

Stoga, poštovana predsjednice Vlade Jadranka Kosor, umjesto da liječite Babilon – Curavimus Babylonem, et non sanata! (''Kud Ivo tu i ja!), učinite zamašan zaokret: osmislite nacionalnu platformu za predizbornu kampanju, s obzirom da je Vaša i HDZ-ova baština na ozbiljnom političkom ispitu, a možda i konačnoj kušnji.

Doista, bit će teško iz ljudskog uma izbrisati sve sjete na nepravde, uvrede i prevare koje su učinili čelnici Hrvatske demokratske zajednice na štetu hrvatskog narodu čije će posljedice vjerojatno ispaštati čak i naša unučad.

Comments

Banner
labinska

More in Opinions

Hrvatska se javnost zadnjih dana intenzivno bavi pismom s 10 pitanja, koje je Danica Ramljak uputila...
18 November 2011 marks the 20th anniversary of the Yugoslav army reducing Vukovar to rubble. The...
U tijeku je proces protiv OZNA-skog i UDB-aškog krvnika Josipova Boljkovca. Kao sto se moglo očekivati,...
Zašto se brojni zastupnici u Hrvatskom saboru hoće pod svaku cijenu odreći tolikog broja svojih...
Predsjednica Vlade  Republike Hrvatske Jadranka Kosor pliva uzvodno, suprotno smjeru tijeka.... U...