LOS ANGELES VANCOUVER CHICAGO  TORONTO  NEW YORK  WASHINGTON  ZAGREB 
Join us on fb_small

LIFE Predsjednica Grabar Kitaro...
Banner
Banner

Predsjednica Grabar Kitarović poručila iseljeništvu: “I vi ste Hrvatska! Neću vas zanemariti”

predsjednica-0215153Kolinda Grabar Kitarović prisegnula za Predsjednicu Republike Hrvatske

ZAGREB, 15. Veljače: Današnji će dan ostati upisan zlatnim slovima u hrvatskoj povijesti. Ispred zagrebačke Crkve svetog Marka svečano je inaugurirana prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.  Pred predsjednicom Ustavnog suda Jasnom  Omejec, s rukom na hrvatskom Ustavom, Grabar Kitarović  je prisegnula  za  Predsjednicu Republike Hrvatske, vidno dirnuta i sa suzom na licu.

predsjednica-0215152U svojoj poslanici nakon inauguracije, naglasak Kolinde Grabar-Kitarović bio je na stanju u Hrvatskoj. Usredotočila se na novo hrvatsko zajedništvo i potrebu izlaska iz krize, govorila o mladima koji moraju ostati živjeti u Hrvatskoj. Potom je govorila o obrazovanju, povezanosti znanosti i gospodarstva, o centrima znanosti kao dijelu razvijenog svijeta gdje Hrvatska može uhvatiti korak s tim svijetom.

“Hvala vam, Hrvatice i Hrvati u domovini i svijetu, dragi gosti i prijatelji. Prisegom sam se obvezala da ću služiti svim hrvatskim državljanima. Svjesna velike odgovornosti s kojom preuzimam dužnost predsjednice. U ovom svečanom trenutku sjećamo se svih onih znanih i neznanih hrvatskih sinova i kćeri koji su sudjelovali u borbi za nezavisnost. Posebnu zahvalnost upućujem braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku, doktoru Franji Tuđmanu”, kazala je na početku svog govora.

“Razlike moramo pretvoriti u našu snagu"

"Hrvatska se potvrdila kao demokratska i uređena država, a razlike moramo pretvoriti u našu snagu", kazala je Grabar Kitarović obećavajući da će biti predsjednica svih hrvatskih građana. Štitit ću socijalno najugroženije, svjesna svoje odgovornosti prema građanima. "

“Hrvatice i Hrvati, građanke i građani ukazali ste mi povjerenje i polagati ću vam račune. Biti ću vaš glas i vaša predsjednica", najavila je Grabar Kitarović nazivajući sebe jednom od nas. Pažnju je obratila na mlade koji odlaze, na umirovljenike i sve ugrožene građane. Pogreške će priznavati jer je samo čovjek, ali nikada neće činiti ništa protiv hrvatskih interesa. Zahvalila je predsjednicima Mesiću i Josipoviću, što okupljene nije oduševilo.

“Ostavimo u prošlosti podjele i zablude”

 

"Samo zajedništvom možemo izgraditi bolju Hrvatsku, a povijesne uloge roditelja i djedova potrebno je ostaviti u prošlosti da se ne bi stvarali sukobi koji nikome nisu donijeli dobro. Tuđman je stvorio preduvjete za uspostavu hrvatske države, a i mi danas moramo tražiti bolji život u budućnosti", pozvala je predsjednica. Vjeruje, kako je rekla, u istinsko domoljublje koje je temelj izgradnje. "Domoljublje nije desna ruka na srcu, zastava ili dres. Domoljublje nije samo osjećaj ponosa prilikom svečanosti, a najviše pri srcu jest naše djelo na korist domovini", objasnila je Kolinda Grabar Kitarović argumentirajući svoju tezu nizom primjera. "Tko voli Hrvatsku svojim dijelima i poštivanjem istinski je domoljub", kazala je Grabar Kitarović.

 

“Strateški interes moraju biti nova radna mjesta”

Osvrnula se i na hrvatsko gospodarstvo, standard građana i gospodarsku krizu te mlade obrazovane koji napuštaju Hrvatsku. Dotakla se tvrtki koje odlaze u stečaj te pozvala na žurno djelovanje svih vlasti, pozivajući pri tome na nacionalni konsenzus jer prostora i vremena za podjele nema. A da hrvatski narod to može, već smo pokazali vjeruje predsjednica koja je pozvala na okretanje budućnosti. To pak znači prestanak posuđivanja novca. Strateški interes moraju biti nova radna mjesta koja stvaraju poduzetnici, ali sve to uz nultu stopu tolerancije na korupciju, pošasti koju moramo istrijebiti. Pozvala je Vladu da osnaži poduzetničku klimu, ali i pozvala na poticanje poslovnih ideja u novom ozračju. "Moramo iskorisiti i poljoprivredne potencijale te poljoprivrednike, obrtnike i inovacije koji su naša snaga i strateška orijentacija. Počnimo odgovorno korisititi prednosti naše zemlje", pozvala je Grabar Kitarović te obećala da će surađivati s poduzetnicima i investitorima u pronalasku novih tržišta. Činit će to kao prvi gospodarski diplomat naše države, ali i najavila iskorištavanje EU tržišta.

"Preduvjeti uspješnosti i konkurentnosti su obrazovanje, razvoj znanosti i istraživački rad, a naše škole i sveučilišta potrebno je prilagoditi novom vremenu kako bi se učenici i studenti pripremili za radne i životne uvjete koji ih očekuju. Moramo učiti od onih koji su zaštititili baštinu i okoliš, a time otvoriti vrata razvoju. Trebamo živjeti životom članice EU", kazala je predsjednica, a to je pak pozdravljeno pljeskom. Dio toga su i EU fondovi.

 

"Jamac naše opstojnosti biti će moderne i dobro opremljene hrvatske oružane snage”

Kao vrhovna zapovjednica dotakla se razvoja i čuvanja oružanih snaga, te najavila da će to činiti.

"Jamac naše opstojnosti biti će moderne i dobro opremljene hrvatske oružane snage, te članstvo u NATO-u. Hrvatska je miroljubiva zemlja koja nikome neće biti prijetnja, a suvereni svijet nosi nove izazove pa su nam potrebne snažne oružane snage", rekla je predsjednica. Takve snage u mirovnim misijama predsjednica je ponovno na oduševljenje okupljenih pozdravila ponoseći se njima. "To su ljudi koji su svojim životom spremni braniti kako našu sigurnost tako i cvilizacijske vrijednosti. Neprestano izbijaju novi ratovi i sukobi, Hrvatska ima stav i interese koje će aktivnije zastupati i za koje će se boriti bez zadrške uz nacionalno jedinstvo, stabilnu ekonomiju, energetsku neovisnost i dobro opremljenu vojsku uklopljenu u NATO sustav. Vanjsku politiku voditi ćemo kroz suradnju s EU, NATO-om, ali i susjednim državama koje se trebaju uključiti u EU kako ne bi bilo razdvajanja i sukoba", rekla je Grabar Kitarović.

 

 

Poruka iseljeništvu:  “I vi ste Hrvatska! Neću vas zanemariti”

Pružila je susjednim zemljama ruku pomirbe, ali i pomoć no napomenula da se neka pitanja moraju riješiti. Nacinalne manjine bogatstvo su Hrvatske, razvijat će i štiti njihova prava obećala je Grabar Kitarović spominjući i Hrvate koji su manjina u drugim državama. Sjetila se hrvatskog naroda u BiH, a Hrvate u toj zemlji vidi kao dio konstitutivnog naroda. O tome će kazala je posebno skrbiti. Obratila se posebnom porukom iseljeništvu, uz poruku - i vi ste Hrvatska. "Nikada neće dopustiti zanemariti taj narod koji je naša poveznica sa svijetom. U Hrvatskoj je tim ljudima potrebno pružiti priliku za ulaganje, ali i povratak", kazala je predsjednica.

 

“Mladi će biti predvodnici promjena i novog zajedništva”

Mlade neopterećene Hrvate vidi kao predvodnike novog zajedništva i nositelje promjena. Kao prva predsjednica ponosna je zbog civilizacijskog iskoraka kojega je naše društvo napravilo, istaknula je predsjednica. Naš narod zna donijeti pravu odluku, rekla je govoreći o sebi kao ženi predsjednici, u što su mnogi sumnjali. Predsjednici se skandiralo 'Hrvatska, Hrvatska', dok je o tome govorila. A upravo zato što je žena predsjednica na to će u mandatu posebno obratiti pažnju. Dakako, važni su predsjednici tradicija, obitelj i vjera. "Pred svima nama velika je odgovornost i dužnost prema potomcima čuvati našu kulturu, identitet i ime. Inauguracija je proslava hrvatske državnosti i nacionalnog osjećaja, ali i otvorenosti prema drugima i svijetu u čijem ćemo uređenju sudjelovati", kazala je. Predsjednica je najavila služenje narodu, a ustavne ovlasti, kako je rekla, korisit će na dobrobit svih u Hrvatskoj. Činit će to domoljubljem, a Hrvatska će biti bogata zemlja jer ne postoji ni jedan razlog da to ne bude. "Za to trebamo stati jedni uz druge, i kao pobjednički, vrijedan narod tu bitku dobiti. “Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska", zaključila je predsjednica na kraju svog govora, na oduševljenje građana koji su nazočili ovom povijesnom događaju.

Comments

Banner
labinska

More in Life

“Tingulet” is just another name for a good old traditional Chicken Stew in Dalmatia. The traditional...
Brodet is a typical summer fish dish in Dalmatia. Basically it’s a classic fishermen’s fish stew made...
Forty-five children- Haitians by birth and origin, and their favorite song is "Sinoć sam pola kafane...
RIT Croatia is an American university which enables students to gain both U.S. and Croatian degrees. ...
Sarma is a typical traditional Croatian continental dish, usually prepared for all occasions such as...