LOS ANGELES VANCOUVER CHICAGO  TORONTO  NEW YORK  WASHINGTON  ZAGREB 
Join us on fb_small

COMMUNITY New York: Petnaesti jubila...
Banner
Banner

New York: Petnaesti jubilarni susret pjesnika Hrvatske izvandomovinske lirike

lirika-41515U New Yorku se ovoga vikenda, od 17. do 19. travnja  održava petnaesti po redu susret pjesnika Hrvatske izvandomovinske lirike.

Naziv ovogodišnjeg okupljanja, kao i zbirke, koju će iznjedriti ovaj kreativni događaj jest „Tisuće milja posute stihovima“. Potpuno primjeren naslov, ako se uzme u obzir da je ovaj jedinstveni kulturni događaj iseljenih hrvatskih pjesnika započet u New Yorku, da bi se potom održavao u raznim gradovima Amerike i Kanade, a posljednjih godina  sudionike susreta ugostili su europski i hrvatski gradovi, poput Beča, Zagreba, Zadra i Vukovara.

Ove godine susret se vraća na mjesto gdje je sve započelo prije petnaest godina. Gospođa Nada Pupačić, koja je susrete pokrenula pod krilom kreativne hrvatske zajednice  u njujorškoj Astoriji, ove godine na susrete i sama dolazi izdaleka; iz svog Splita u koji se nakon mirovine preselila sa suprugom Matom. No i nakon umirovljenja, gospođa Nada ostala je vjerna pjesničkim susretima, i ne samo da ih je odžala na životu, već ih je s ostalim pjesničkim entuzijastima iz domovinske i iseljene Hrvatske, pretvorila u  pravi međunarodni festival   druženja i kreativnosti.

Pjesnički susreti i ove se godine održavaju pod pokroviteljstvom Hrvatskog svjetskog kongresa. Svoje radove predstavit će sedam novih pjesnika, članova HIL-e iz Amerike, Kanade i Europe.   Kao posebni gost Susretima će nazočiti Mirjana Piskulić, voditeljica odjela za iseljeništvo Hrvatske matice iseljenika. Uvodnu recenziju najavit će recenzent ovogodišnje zbirke Milan Bošnjak, profesor, doktorand krostistike i viši savjetnik za hrvatsku nastavu u inozemstvu, zaposlen u Uredu za Hrvate izvan RH.

Okupljenje pjesnika započinje u petak navečer a svečani program održat će se u subotu 18. travnja s početkom 3 sata popodne, u Ckrkvi Most Precious Blood u Astoriji (32-23 36th Street). U subotu će biti predstavljena i zbirka pjesama s prošlogodišnjih Susreta nazvana Obelisk slobodne Hrvatske'", koja je posvećena Vukovaru, domaćinu prošlogodišnjih Susreta. S pjesnicima iz Hrvatske ove godine u New York dolaze i dva vukovarska branitelja.

Program završava Godišnjim pjesničkim saborom u nedjelju 19. travnja.

Foto: Pjesnici HIL-e tijekom prošlogodišnjih Susreta posjetili su  spomenik žrtvama Domovinskog rata na Ovčari .

 

 

Iz predgovora nove zbirke:

 

Pjesme pišu i putuju 

………

Svaka zvijezda svojim svjetlom sijeva, 

Svaka ptica svojim glasom spijeva,

Ti jezikom svojim zbori!

Slatkim glasom materinim

Odlikuj se među inim!

…………

Petar Preradović 1860.

Želja da se “jezikom svojim zbori” već petnaest godina okuplja pjesnike što žive izvan domovine.  Od počete male skupine poklonika hrvatske riječi uglavnom iz SAD-a i Kanade što pođe iz New York-a, grupa se stalno širila i danas u svojim redovima ima pjesnike iz mnogih zemalja Europe, Australije, Amerike i Kanade pa i Južne Afrike.

Ovu po uzrastu i zanimanjima raznoliku družbu veže prije svega ljubav prema hrvatskom jeziku i hrvatskoj domovini.  Nudeći pjesmu kao prečicu do srca, pjesnici govore o temama tipično iseljeničkim—čežnji za rodnom kućom, mirisima djetinjstva, boli rastanka, ali i o onima općeljudskim—smislu života, prolaznosti, ljubavi i vjeri.

Pjesme pišu i putuju.  Pitate li slučajno neke od ovih modernih trubadura što “o svom trošku” putuju svake godine u drugi grad i u drugu zemlju—od New Yorka, San Pedra, Vancouvera,  Montreala, Chicaga, Clivelanda, Las Vegasa,  Zadra, Toronta , Beca , Zagreba, Vukovara…..  zašto to čine, neće vam znati reći.  Ne ulazeći podrobnije u raščlanjivanje pojedinačnih pjesnika i njihovih pjesama—one u kojoj Anto pjeva o rascvaloj trešnji i majci kojih više nema, Nasja o djeci što ce plakat na jeziku njenom, a Marija  moli dom da je ne zaboravi, tvrdim da tajnu ovog osebujnog hodočašća treba tražiti u prepoznatljivosti emocija, u ispovjednoj lirici  što uvijek iznova i snažno prožima život iseljenika.  U lirici koja je nekoć vapila za slobodnom domovinom, a danas se klanja Vukovaru i strepi za budućnost Domovine.

Iako iznjedrene iz najdubje intime pjesme ovih pjesnika osim lokaliteta  imaju malo onog  sasvim  osobnog.  Većina ovih pjesama  je na razini iseljeničke osjecajnosti.  Upravo zbog toga se emotivni naboj lako dijeli s drugima.

Udruga HIL živi kao sabiralište iseljeničkog duha, glas iz dubine sjećanja na jezik materinski što ga svi nose u sebi i lako prepoznavaju.  Kajkavci, čakavci, ikavci, oni koji pišu slobodnim stihom i oni što vole rimu, oni koji su objavljivali svoju poeziju prije pristupa HIL-i i oni što se latiše pera tek nedavno ,nemogavši odoljeti snažnom porivu–svi oni govore jezikom svojih roditelja, prelijepim jezikom hrvatskim.  Moliški i gradišćanski Hrvati čuvali su ga stoljećima.  Na današnjim iseljenicima, ma gdje da oni bili, sveta je dužnost da i dalje čuvaju  hrvatski jezik ne samo  u pjesmama nego i u svojim domovima i druženjima u svojim zajednicma. Prenosimo ga  na djecu i unučad što još uvijek žive izvan Domovine.  Neka čuju, znaju i ljube lijepu riječ hrvatsku.

Ivanka Sabolić-Rukavina,   Kent Ohio

Comments

Banner
labinska

More in Communities

CHICAGO - On Sunday, August 30,  “Velika Gospa Golf Tournament” will  take place for the...
Daleko je Dalmacija od New Yorka, ali  Dalmatinske fešte koju  su naši Njujorčani priredili...
OAKVILLE, ONTARIO - The Kardinal Stepinac New York Kolo Group attended the 41st Annual Canadian Croatian...
U New Yorku se ovoga vikenda, od 17. do 19. travnja  održava petnaesti po redu susret pjesnika...
NEW YORK - U nedjelju 12. travnja, nakon hrvatske mise u crkvi Most Precious Blood u Astoriji, gostuje...