LOS ANGELES VANCOUVER CHICAGO  TORONTO  NEW YORK  WASHINGTON  ZAGREB 
Join us on fb_small

COMMUNITY Dalmatinska Fešta u srcu ...
Banner
Banner

Dalmatinska Fešta u srcu New Yorka

1Daleko je Dalmacija od New Yorka, ali  Dalmatinske fešte koju  su naši Njujorčani priredili u Hrvatskom centru na Manhattanu prošle subote ne bi se posramilo ni jedno velo ili malo misto  na našoj obali.

dalmatinska-0613155Bilo je tu svega; pjevalo se i plesalo,  družilo i veselilo... pila su se se odlična hrvatska vina,  nazdravljalo se višnjevačom i lozovačom uz suhe smokve i mijendule... rezao se domaći  pršut i sir, dimilo se s gradela, mirisao je brudet, crni rižot.... služila se hobotnica, slane srdele, masline, pečena riba... nisu ostali zakinuti ni ljubitelji mesa; bilo je tu i svinjetine i janjetine, šporkih makarula, fuža i tripica.... Naravno, nije falilo ni slatkog.... Sve u  svemu prste bi lizala i Oliverova Nadalina, da je kojim slučajem mogla do New Yorka!

dalmatinska-0613151Ovu Dalmatinsku Feštu je zamislila i uz pomoć svoje obitelji, prijatelja i brojnih sponzora, super uspješno organizirala Ane Stražičić Rodriguez - u New Yorku i okolici poznatija kao „Ane Mlječka“. Povod za Feštu je promocija Anine kuharice „Iz Komina Ane Mlječke-tradicionalna hrvatska kuhinja iz dubrovačkog kraja“. Aninu knjigu predstavili smo nedavno na našem portalu, a recepte iz njene knjige možete čitati u Aninim kolumnama pod istim nazivom  „Iz komina Ane Mlječke“ .

Dvi ljubavi Ane ima

Osim kao dobra kuharica, Ane se pokazala kao i izvrsna domaćica; u kuhanju i pripremanju hrane  za više od 500 gostiju pomogao joj je suprug Luis Rodriguez,  portorikanski hrvatski zet, i sam  profesionalni kuhar.  A u pomoć su im  priskočili  i brojni prijatelji.

dalmatinska-0613152„Super sam zadovoljna, imali smo odličan odaziv, a Festa je bila upravo kako sam je i zamislila“, kaže nam energična i vesela Ane.  O hrani i jelu Ane uvijek priča  strastveno i s ljubavlju..... isto tako, Ane priča o svojoj domovini Hrvatskoj, posebno o Dalmaciji i svom rodnom otoku  Mljetu.

„Otok Mljet jedan je od najljepših otoka na svijetu. Imamo Nacionalni park, bogatu povijest.... mljetska jezera jedinstvena su u svijetu, kao i najveći koralni greben na Mediteranu. Moramo svi skupa nastojati da se to bogatsvo sačuva i zaštiti“,  ističe Ane.  I kroz svoje recepte u knjizi, kaže Ane, nastojala je osim gastronomije, približiti čitatelju i tradiciju i život našeg čovjeka na Jadranu; od Istre do Dubrovnika, i od Krka do Mljeta. „Sve smo to htjeli prenijeti na ovu Festu i u tome smo uspjeli“, zadovoljna je Ane.

Tamburica i gitara

dalmatinska-0613153Nije falilo ni  dobre glazbe, a ni plesa. A koja bi to Dalmatinska fešta prošla bez klapske pjesme, gitare, harmonike i mandoline! Uz Klapu Astoria, tu su bili i ostali glazbeno nadareni Dalmatinci; Damir Radov, Tomislav Ćoza, Johnny Škibola... za potpun doživljaj pridružili su im se i Slavonci sa svojim tamburicama... sve u svemu, fešta za pamćenje, u kojoj su svi jednako uživali, bez obzira iz kojeg kraja Hrvatske potiču.

Nakon uvodne hrvatske i američke himne, Anina kćer Michelle Ramonita recitirala je Gundulićevu „Himnu Slobodi“ i otpjevala tradicionalnu  mljetsku pjesmu „Bog jedini more je stvorio“. Zatim je nastupila folklorna grupa Hrvatska ruža s plesom Istarski balun, te folklorna grupa Kardinal Stepinac sa Splitskim balom.  Folklorna grupa Okret začinila je nastup s Dubrovačkim Lindjom.  Talentirane mlade pjevačice Michelle Ramonita Rodriguez i Katarina Crnogorac oduševile su svojom izvedbom pjesme „Na Neretvu misečina pala“.

Fešta pomaže gradnju Hrvatskog centra

dalmatinska-0613154Hranu i goste je prije početka  blagoslovio fra Nikola Pašalić, a prihod od bogate lutrije namijenjen je izgradnji Hrvatskog centra u New Jerseyu.

S obzirom na 550 prodanih ulaznica i isto toliko zadovoljnih gostiju, nije čudo da je jedino pitanje nakon Fešte bilo; Kad ćemo opet?  Čestitke organizatorima.  Ako ništa drugo jedno je sigurno; kad je dobra Fešta u pitanju, tu Dalmatincima nema konkurencije!

Organizatori se ovom prilikom od sveg srca zahvaljuju svim sponzorima, bez kojih ova izuzetna večer ne bi bila moguća.  Isto tako zahvaljuju se  svima koji su svojim sudjelovanjem na bilo koji način doprinijeli ovom izuzetnom događaju.

Foto Credit: George Corluka, Davor Grancaric, Ane Strazicic Rodriguez

More photos on our Facebook page


Comments

Banner
labinska

More in Communities

CHICAGO - On Sunday, August 30,  “Velika Gospa Golf Tournament” will  take place for the...
Daleko je Dalmacija od New Yorka, ali  Dalmatinske fešte koju  su naši Njujorčani priredili...
OAKVILLE, ONTARIO - The Kardinal Stepinac New York Kolo Group attended the 41st Annual Canadian Croatian...
U New Yorku se ovoga vikenda, od 17. do 19. travnja  održava petnaesti po redu susret pjesnika...
NEW YORK - U nedjelju 12. travnja, nakon hrvatske mise u crkvi Most Precious Blood u Astoriji, gostuje...